ÄTA – psykologi och annan bullshit

Orsakerna till att ändrings- och tilläggsarbeten uppstår är varierande. Vi har avhandlat Oförutsett och Programändringar men kanske skall utveckla det lite ändå.  Jag tror skalan går från ren okunskap via dålig projektering, fortsätter förbi naiv optimism och självbedrägeri för att slutligen stanna i politiskt taskspel.

Okunskap
du är helt enkelt inte är tillräckligt duktig för att förutse skeende och risker. Smärtsamt när det händer. För alla.

Dålig projektering, dålig planering
du behärskar det hela men slarvar i det viktiga tidiga skedet, kanske av snålhet, kanske av upplevd tidsbrist. Väldigt vanligt bland oss som skall vara proffs.

Naiv optimism
vilken hemmabyggare som helst tror sig kunna bygga sitt hus egenhändigt på halva tiden av vad en yrkesman kan. Detta kan förväxlas med okunskap men det är inte riktigt samma sak.

Självbedrägeri
du har en stark förnekelsefunktion och det gör det enklare att komma igång genom att mentalt blunda för fakta och din egen känsla. Hänger ofta ihop med underfinansiering och det-löser-sig-sen-mentalitet.

Politik
för att överhuvudtaget få igång projekt så behövs det en optimistisk kalkyl och du lurar helt enkelt din omgivning att det är enklare/billigare än det faktiskt är.

Nu finns det väl grader i helvetet och egentligen är det ju ingen rak skala utan mer som fristående funktioner. Man kan plocka lite här och lite där och blanda sig en riktigt skum grogg på de ingredienserna. Ingenting är enkelt.

”Okunnig naiv person som inte vill slösa energi på att tänka efter före eller fega med marginaler och säkerheter”???

(Låter som beskrivningen på en del framgångsrika entreprenörer)

2 reaktioner på ”ÄTA – psykologi och annan bullshit

  1. Pingback: Den oförutsedda profetian – helt otippad! @ byggblasket.se
  2. Att aldrig ge upp….

    Det här med kvalité och shit happends faktorn är nog lika gammalt som Noas ark bygge, en man som för övrigt verkade ha en väldigt bra projektledare, tidplanen hölls vad jag kommer ihåg och bygget klarade kvalitetskraven samt den förväntade livslängden.

    Det enda jag lärt mig genom åren är väl det att man precis som du egentligen skriver i dina inlägg, aldrig ska ge upp i sina försök att eliminera så mycket oförutsett som möjligt.
    Men samtidigt göra som din fd. kollega lägga till shit happends procenten innan man printar ut tidsplan, budget mm.
    Att man sedan hela tiden har som mål att klara allt utan den procenten är ju det som gör det roligt på något sätt.
    Kunna förutse händelseförlopp eller kedjereaktioner och kanske kunna eliminera orsaken till dem.

    Men det jag gillar i dina resonemang runt det här ämnet är att du visar upp en vilja att aldrig ge upp, det är den som sakta men säkert äter upp fel/ändrings/tänkte inte på det procenten.
    Man får en skön känsla när man kommit ur kaos/kallduscharnas tid i början av karriären och innan man hamnar i ”orkar inte bry mig längre, jag vet hur det blir ändå” tiden och automatiskt lägger till valfri procentsats på allt så att man garanterar +/- 0 om inte annat.

    Så ge inte upp, det är så skönt att läsa om din strävan,
    den utstrålar en kvalité som inte är så vanlig i dagens GDG tider.

Lämna en kommentar